sipuseiska
markkinareissut
tarinoita
huovutetut tuotteet
huivi
stoola
bolero
pikkuympyrä
isoympyrä
suurkeeppi
mekko ja liivi
sen seitsemää sorttia

Sipuseiska 7 vee – näyttely, kiertue

Taitokeskus Rauma 8.2. – 9.3.2011
Punkalaitumen kirjasto 15.3. – 10.4.2011
Urjalan Kirjasto 3.–30.6.2011
Voipaalan taidekartano 14.11. – 21.12.2011

Sipuseiska viettää juhlavuotta vuonna 2011 yrityksen täyttäessä seitsemän vuotta. Perhepiirin keskinäisestä huulenheitosta nimensä saanut Sipuseiska valmistaa huovutettuja vaatteita ja asusteita. Vaatetusalan artenomin tutkinto viitoitti suuntaa ja Sipuseiskan tuotevalikoimiin lukeutuvatkin lämpimät asusteet, kuten huovutetut huivit, tunikat, ponchot ja mekot. Nainen Sipuseiskan takana on punkalaitumelainen ammattihuovuttaja ja elämäntyyliyrittäjä Sirpa Sillanpää.

Eväät oman yrityksen perustamiselle antoi käsityöläisten markkinointi- ja verkostoitumishanke Kehä13, joka tarjosi ponnahduslaudan yksityisyrittäjyydelle. Muiden käsityöyrittäjien kanssa jaetun kokemuksen turvin oman yrityksen pyörittäminen sekä yritystoiminnan kulmakivet alkoivat asettua paikoilleen ja Sillanpään oma, yhden naisen nyrkkipaja tuli perustetuksi.

Sipuseiska on perustettu vuonna 2004. Neljä vuotta sitten Sillanpää jätti päivätyönsä ja siirsi kaiken aikansa huopaverstaalleen. Huovutustyöhön ja täysipainoiseen yrittäjyyteen keskittyminen näkyi Sipuseiskan nopeana kehittymisenä. Erilaisten kehitysvaiheiden ja työtilakokeilujen tiimellyksessä oma tapa toimia yrittäjänä on löytynyt. Pääosa Sipuseiskan tuotteista myydään suoramyyntinä alan messuilla ja markkinoilla sekä muutamien jälleenmyyjien kautta. Tuotteita tilataan myös nettisivuston kuvien perusteella sähköpostitse suoraan Sipuseiskasta. Yrityksen tuotantotilat ja kotikauppa löytyvät oman kodin kellarista Punkalaitumen keskustasta.

Käytännölliset, joskin omaleimaisten huovutettujen asusteiden lisäksi Sipuseiskalla on myös uniikki, taiteellisempi puoli, jonka päästessä valloilleen taiteen raaka-aineena ei aina ole suomalainen lampaanvilla, vaan toisinaan uuden, taiteellisemman elämän saavat vanhat kravatit tai pitsihansikkaat. Sipuseiska esittelee uniikkeja huopateoksia pitämällä yksityisnäyttelyitä ja osallistumalla yhteisnäyttelyihin aina tilaisuuden tullen.

Näyttely koostui kierrätystekstiiliveistoksista ja kuvallisista tasohuovista. Veistokset oli kovetettu pikkuvaatteista, hansikkaista, solmioista, sukista ja huiveista, henkarissa olevien mekkojen muotoisiksi. Huovutetut seinävaatteet /-matot olivat värikkäitä ja aiheen mukaisesti riehakkaan iloisia. Veistokset ja huopatekstiilit muodostivat ripustuksessa pareja, jotka tukivat nimen mukaista aihetta.

Valkoisten teosten ryhmään kuuluivat mm. hanska-alushame ja vitamiinihelmet, väliverho ja talvitakki, kaksi kravattileninkiä ja germaanien kirjainmerkit muodostivat sinivioletin kokonaisuuden, kukkameri ja raitasukkauikkari sekä rehevämpi raitasukkauikkari kutsuivat kesään, puutarha ja tarhurintakki olivat jo sadonkorjuuta ja noitarumpu pikkumustan kanssa muistutti kaiken katoavaisuudesta.

takaisin